{cupcakes} Zimní a plné čokolády
V chladných zimních dnech vás skvěle zahřeje horká čokoláda. A právě ta je hlavní ingrediencí dalších cupcaků. Modrý krém se pak postará a nádech mrazu a barevné cukrářské ozdoby o sváteční detail. Původně měly být tyto cupcaky zdobeny sněhovou vločkou z bílé čokolády, ale má zručnost není tak dokonalá, takže bílé cosi skončilo v koši. Pokud budete šikovnější, vyrobte si sněhové vločky z bílé čokolády, kterou si rozpustíte s trochou tuku a následně z hmoty vytvoříte vločky na alobalu. Po vychladnutí jdou z alobalu krásně sundat.
A jak na tyto cupcaky pro čokoholiky? Připravte si následující ingredience a pusťte se s chutí do toho.
na těsto:
- 2 vejce
- 130g cukru
- 60g změklého másla
- 60g hořké čokolády
- 1/2 kelímku zakysané smetany
- 40g kakaa na pečení
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 100g hladké mouky
Vejce a cukr si důkladně vyšlehejte, je možné, že vás to ke konci nebude bavit, ale vytrvejte. Na vodní lázni si pak rozpusťte máslo, čokoládu a přimíchejte kakao. Tuhle čokoládovou směs vmíchejte do vyšlehaných vajec a promíchejte. Ke vzniklé hmotě přidávejte postupně zakysanou smetanu a mouku promíchanou s kypřícím práškem. Doporučuji po částech a míchat s láskou, výsledek pak stojí za to. A neujídejte, protože je to tak dobré, že by vám nemuselo zůstat na samotné cupcaky. Teď už jen stačí těsto naplnit do vybraných košíčků a dát péct přibližně na 160-170°C na dvacet minut.
Malá rada, pokud si nejste u košíčků jistí, zda přečkají pečení ve zdraví a těsto nezničí motiv, dejte na každý cupcake košíčky dva. Já udělala tu chybu, že jsem košíčkům důvěřovala a motiv se mi vypařil kdo ví kam.
Po upečení a vychladnutí cupcaků si připravte krém. Můj nejoblíbenější a v receptech nejčastěji používaný.
krém:
- jedna vanička plnotučného tvarohu
- 50g změklého másla
- moučkový cukr podle chuti
- modré potravinářské barvivo
Veškeré ingredience vyšleháme do hladka. Barvivo přidávejte postupně, dokud nedosáhnete požadované barevnosti. A nic se nemá přehánět, takže i tady střídmě. Některá barviva při větším množství způsobí hořkou chuť celého krému a to přece nechceme.
Hotový krém navršte na cupcaky dle libosti a ozdobte cukrovými ozdobami. Pokud někdo z vás zvládne vytvořit sněhové vločky dejte mi vědět a já si u vás objednám rychlokurz. A teď už vám přeji dobrou chuť a ne že je sníte všechny naráz. Jsou totiž lehce návykové.
Kdo z vás je čokoholik a kdo čokoládu naopak nemusí? A abych nezapomněla, mrkněte na video ať to máte i s praktickou ukázkou.
12 komentářů