Makronky
Pařížské makronky jsou nejen krásné na pohled, ale i skvěle chutnají a můžete si s jejich barevnou kombinací opravdu vyhrát. Jsou skvělým dárkem - stačí jich dát pár do balíčku z celofánu a ozdobit mašlí. A já vám přináším jeden recept, podle kterého si je můžete doma upéct. Vím, že je to kalorická bomba ale kdo by jim odolal.
Potřebovat budete:
- 200g jemně mletých mandlí
- 200g moučkového cukru
- 200g cukru krupice
- 50ml vody
- 150g bílků (je potřeba si je opravdu odvážit)
- 100g smetany
- 1 vanilkový lusk
- 150g čokolády
- potravinářské barvivo
- Do velké mísy vsypeme na jemno namleté mandle, přidáme moučkový cukr a promícháme.
- V kastrůlku si svaříme 180g cukru krupice s 50ml vody na cukrový sirup.
- Odvážíme si dvakrát 75g bílků.
- Jednu várku bílků (75g) ušleháme do polotuha se zbylým krupicovým cukrem. Pak snížíme rychlost mixéru a za pomalého přilévání cukrového sirupu vyšleháme tuhý sníh.
- Zbylé bílky (75g) vmícháme do směsi mandlí a moučkového cukru a opatrně ji spojíme s tuhým sněhem.
- Sněhové těsto obarvíme potravinářským barvivem podle požadované barvy a přendáme do cukrářského sáčku (nebo igelitového sáčky, kde si v rohu odstřihneme špičku).
- Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme kolečka, necháme chvíli stát, aby povrch makronek oschnul. Asi 5 minut.
- Pečeme v troubě při 140°C asi 15 minut.
- Upečené makronky sejmeme z plechu a necháme vystydnout.
- Mezi tím si prohřejeme smetanu s vanilkovým luskem, vmícháme čokoládu, kterou necháme rozpustit a pak necháme vychladit.
- Krémem potřeme polovinu makronek a druhou polovinou přiklopíme.
Ještě pár tipů.
- těsto se nesmí po nastříkání koleček nikam roztékat
- kolečka nesmí být moc vysoká a nesmí mít špičku jakou mají pusinky - povrch musí být hladký
Budu ráda, když mi napíšete, jestli se vám podařily a jak vám chutnaly. Případně, jestli si je někde kupujete, nebo máte jiný recept, podělte se tady v komentářích nebo na facebooku.
Mějte prima den
Petra
2 komentářů